Verwarming in huis, welke is goed voor jou?

Verwarming in huis, welke is goed voor jou?
Feeling hot

Verwarming: veel soorten maten en smaken…

Welke type verwarming past het best in jouw situatie?


 

Herken je dat…. Het is een grijze dag, de wolken vol
Wanneer de wolken te zwaar worden laten ze hun neerslag vallen: soms regen, soms natte sneeuw of zelfs hagel. Eigenlijk is het niet eens zo heel koud voor de winter, het vriest niet. En toch… jij hebt ondanks dat fijne vest of die dikke trui het de hele dag al zó koud!

De centrale verwarming staat keurig op 20 graden, maar jij bevriest. Op zulke momenten zou je willen dat je in een warm land zou wonen. Dat zijn ook de momenten dat je had gewild dat je nog een andere warmtebron tot je beschikking had. Mmm…. Een andere verwarming waar je écht warm van wordt en wat ook nog eens heel behaaglijk aanvoelt.

Als we het heel simpel houden: duik lekker je bed in met een kruik en een extra deken. Als je samen met iemand bent heb je een natuurlijk kruikje bij je. Zeker weten dat je weer lekker opwarmt!

 

Goed dat is een hele korte termijn oplossing uiteraard. Net als het drinken van gemberthee en je oprollen op de bank onder een dekentje. Maar wat als je besluit om te kiezen voor een verwarming / warmtebron waar je nog jarenlang plezier van kunt hebben? Dat gaat verder dan een dekentje en een kop thee. Dat vergt een gedegen onderzoek en een geldelijke investering.

Feeling-hot
Woman feeling cold and drinking warm tea

 
 

Dat zijn beslissingen waarbij je niet over één nacht ijs gaat.

Algemeen gesproken hebben we twee manieren van verwarmen: lucht verwarming ook wel convectiewarmte genoemd en infrarood verwarming ofwel stralingswarmte.

Lucht verwarming: simpel, je warmt lucht op en dat voel je als warmte. Voordeel: snel en eenvoudig te realiseren. Nadeel is dat het met tocht snel weg is en dat er altijd beweging in de lucht is die zelfs als tocht aan kan voelen.

Infrarood verwarming: eigenlijk zoals de zon ons verwarmt. De zon verwarmt de aarde door infraroodstraling. Andere componenten van de zon zijn zichtbaar licht en UV straling. De warmte die wij voelen is enkel infraroodstraling. De aarde geeft deze warmte weer af aan zijn omgeving (lucht en atmosfeer). Een infrarood verwarmingssysteem doet precies hetzelfde. De straling bereikt materie (de vloer, meubels, uw lichaam, etc.) en er ontstaat warmte, die weer wordt afgestaan aan de lucht.

Hieronder geven we je een aantal mogelijke opties:

Heb je een voldoende groot rookkanaal of kun je die aan (laten) leggen:

  • Open haard:
    Voor: heel gezellig (het vlammenspel, geknisper en gesis, de directe warmte en geur), open haarden heb je in allerlei stijlen, formaten en prijsklassen, bij stroomuitval kun jij nog warm zitten.
    Tegen: enkel stralingswarmte (de hitte van de rook verdwijnt in het rookkanaal), veel meer hout nodig om te verwarmen dan een houtkachel dus meer werk om hout te verzamelen en as af te voeren, enkel heel droog hout zonder hars is bruikbaar in verband met uit elkaar spatten van het brandend hout (kan de kamer in geslingerd worden: brandgevaar), omdat de afvalgassen heter zijn dan bij bv een houtkachel is schoorsteenbrand een reeel gevaar.
  • Houtkachel:
    Voor: redelijk hoog rendement (75 tot wel 90%), veel warmte met zowel convectie als stralingswarmte, brandstof is redelijk goedkoop (netje kant en klaar blokken zijn duurder, zelf stammen zagen, klieven en drogen is stuk goedkoper), houtkachels zijn er in allerlei design en maten maar ook in diverse prijzen. Er zijn zelfs kachels waar je op koken kunt inclusief een bakoven.
    Tegen: Veel werk met het zelf zorgen voor hout (van boom kappen tot bij de kachel), een houtkachel geeft meer stof in huis, verwijderen van as en schoonmaak van de ruitjes komt ook steeds terug, hout moet twee tot drie jaar drogen voor je kunt stoken (te vers hout brand slecht en geeft veel minder warmte, buren houden niet altijd van de rook, ieder jaar moet je de schoorsteen laten vegen.
  • Gaskachel of gashaard:
    Voor: vlammenbeeld kan zijn als van een houthaard, hoog rendement, geen last van as of ander afval, in vele stijlen beschikbaar, heeft relatief weinig onderhoud nodig. Een keer per jaar een grondige poetsbeurt waarmee je de binnenzijde stofvrij maakt, volstaat.
    Tegen: bij slecht onderhoud kans op koolmonooxide (dodelijk), laat de gaswacht de kachel ieder jaar controleren en afstellen,

Heb je geen mogelijkheid voor een rookkanaal (schoorsteen):

  • Gel-haard:
    Voor: Mooi vlammenbeeld meestal met dir potjes gel, geen rommel of as, heel minimaal roet, geen schoorsteen nodig (wel goed ventileren!), prachtige eye-catching designs beschikbaar, heel betaalbaar en ook flinke warmte (wel 1000watt per pot)
    Tegen: potten zijn slecht in hitte te regelen (regelen door meer of minder potten te gebruiken), gebruikt veel zuurstof en verhoogt het CO2 behoorlijk in de ruimte, veelal open vuur (afhankelijk van ontwerp), doof de vlam voordat het potje op is om die nare geur te voorkomen, potten na gebruik goed schoonmaken.
  • Bio-ethanol:
    Lijken heel veel op gel haarden maar branden iets feller met iets meer blauwe vlam

Aansluiten op CV-ketel , aardwarmte, zonneboiler of simpel op elektra:

  • Vloerverwarming (en wandverwarming):
    Voor: Stralingswarmte is een geeft een aangenaam warm gevoel bij een lagere luchttemperatuur, omdat er minderluchtbeweging is (convectie) geeft het minder stof in de lucht, bij gebruik als hoofdverwarming geen radiatoren meer aan de muur, energiezuinig door lagere temperatuur toch aangenaam.
    Tegen: Aanschaf / aanleggen kan duur zijn, niet altijd mogelijk, niet altijd mogelijk als hoofdverwarming.
  • Infrarood kachel (vaak op elektra):
    Voor: aangename warmte zelfs bij lage temperatuur, weinig luchtbeweging dus geen tochtgevoel en geen stof in de lucht, energiezuinig, op elektra kan het zelfs goedkoper zijn dan gaskachel.

    Tegen: verschillende kacheltjes nodig vanuit verschillende kanten anders wordt je koud aan één kant.
  • Aardwarmte, zonneboiler en zonnecollector
    Met deze systemen halen we energie in de vorm van warmte uit de aarde (bruikbaar voor bijvoorbeeld voerverwarming), warmte van de zon met behulp van een zonneboiler (bruikbaar voor vloerverwarming of warm tapwater) of genereren we elektra met behulp van zonnecollectoren. Het zijn dus geen verwarmers maar wel energie leveranciers.

Zoals je ziet heeft iedere warmtebron zo z’n eigen voor- en nadelen. De keuze hangt voor een groot deel af van je persoonlijke voorkeur en bouw technische mogelijkheden.

Oké, nog een paar goedkopere oplossingen op een rijtje die je op zo’n grijze koude dag je toch een ander gevoel kunnen geven:

  • – Leg een lekker dik winterkleed neer
  • – Draag heerlijke warme sloffen
  • – Neem een hete douche of bad.
  • – Zorg voor fysieke inspanning, zo gaat je lichaam harder werken en krijg je het vanzelf weer warm.

Wat je ook kiest…. Een snelle en goedkope, op hele korte termijn werkende oplossing of een duurzame en duurdere oplossing….. Hulplijn Vastgoed wenst je behaaglijk de winter door.

Laat Hulplijn Vastgoed je helpen wanneer je klem zit met je huis

Klik hier voor een afspraak!Bespreek uw mogelijkheden

met één van onze experts in een gratis eerste consult

Wij staan klaar om u te helpen met uw huis probleem.

 

Wilt u vaker een blog lezen van hulplijn vastgoed? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

 

Geef een reactie