BONKA-BONK: overlast van je buren…

Heb je wel eens overlast ervaren?

Was dit zo dichtbij dat het van je buren kwam?


 

Van overlast is sprake als het vaak voorkomt en lang duurt.

Geluid is objectief te meten, in decibels. Wanneer het geluid binnen de normen blijft, mag je niet spreken van overlast. Terwijl je er eigenlijk best heel veel last van kunt hebben. Wat zeer hinderlijk is, zijn de zogenoemde contactgeluiden. Denk aan je buurvrouw die op hoge hakken over haar parketvloer “klikt”, zodat het doorklinkt alsof het bij jou in de woonkamer is: Klik-klik-klik-klik….

 

Wat voor de één heel snel achtergrond geluid wordt is voor een ander een niet te omzeilen indringende overlast. Ben je astmatisch aangelegd? Dan kun je al heel snel last hebben van bbq-dampen, of de rookgeur uit een schoorsteen, wanneer er een openhaard brandt in de buurt. En wat te denken als de buurman een sigaretje in zijn achtertuin rookt, en de wind net jouw kant op staat.

[smartslider2 slider=”38″]
 
 

Ben je hoog gevoelig? In dat geval staan al jouw zintuigen op scherp. Je kunt zelfs al last hebben van parfumlucht van je buurvrouw die denkt dat het haar onweerstaanbaar maakt. Of wat dacht je van die pasgeboren baby, die een huilbaby blijkt te zijn? Kun je dat die baby kwalijk nemen? Wat nou als je buurhonden zo waakzaam zijn dat zij ook nog eens reageren op die baby… Wedden dat je dan ’s nachts rechtop in je bed zit?

[smartslider2 slider=”37″]

En dan hebben we ook nog veel mensen die na de nachtdienst echt heel nodig een paar uur overdag moeten slapen… De gevolgen van dergelijke inbreuk op je lichaam en geest zijn enorm ondermijnend.
Kortom…. Gek worden van je buren kan behalve aan je buren ook aan jouzelf liggen….

 

Of de schuldvraag volledig bij je buren ligt, of (ook gedeeltelijk) bij jou, is eigenlijk helemaal niet van belang. De overlast die jij ervaart, zorgt voor een hoop stress. En door stress ga je gezondheidsklachten ontwikkelen.

Hoe los je je de overlast op?

  1. Communicatie:
    praat met je buren, schakel een buurtcoach in of een wijkagent. Het gaat erom dat er wederzijds begrip kan en mag ontstaan. Hiervoor is zelfs een tv-programma in het leven geroepen: “Bonje met je buren”.
  2. Omgeving:
    Geluidsisolatie, dubbele beglazing. Wanneer je buren bereid zijn om een goede ondervloer te leggen, zal dat het geluid enorm dempen. Misschien ben je zelfs bereid om je buren (gedeeltelijk) in de kosten tegemoet te komen? Jij hebt er tenslotte zelf het meeste profijt van. Bij dubbele beglazing merk je dat de geluiden van buitenaf enorm gedempt worden of helemaal niet meer hoorbaar zijn.
  3. Verhuizen:
    Verhuizing naar rustiger oorden… Dit is misschien wel de meest drastische oplossing, maar kan in sommige gevallen wel degelijk opluchting betekenen! Je verlost jezelf van een enorme stressfactor. Stress is een gevaar voor je gezondheid. Zodra de stress verdwijnt, merk je dat je minder snel geïrriteerd bent, je meer uitgerust bent, je energieker voelt… kortom je zit veel beter in je vel.

Vergewis je ervan dat je op een volgend adres niet tegen dezelfde problemen aanloopt. Doe dus eerst grondig vooronderzoek: zijn de woningen voldoende geïsoleerd, hoe levendig zijn de buren en de rest van de straat?

Verhuis je naar een vrijstaande woning? In dat geval heb je geen last meer van contactgeluiden.

Kies je inderdaad om te verhuizen? Heb je dan al bedacht wat je gaat doen met de woning die je achterlaat? Jij hebt zelf al een goede oplossing gevonden voor de overlast die je hebt ervaren.
Laat Hulplijn Vastgoed je helpen met het vinden van een goede oplossing voor je oude huis.

Klik hier voor een afspraak!Bespreek uw mogelijkheden

met één van onze experts in een gratis eerste consult

Wij staan klaar om u te helpen met uw huis probleem.

 

Wilt u vaker een blog lezen van hulplijn vastgoed? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

 

Geef een reactie