Kopen of Huren van je huis: wat is beter?

Kopen of Huren van je huis: wat is beter?
huren of kopen, een fijn huis

Kopen of huren: wat is voor jou beter?

Hoeveel eigenaar ben je van je huis?


Je wilt ergens wonen: natuurlijk! We staan dan voor vele keuzes. Waar, wat voor type woning, met wie, hoe groot, welke luxe, wellicht zelfs wat voor soort inrichting, enzovoorts. Een andere keuze die je ook mag maken is kopen of huren.

Als je huurt dan betaal je huur om in het betreffende pand te mogen wonen. Je betaalt huur aan de eigenaar of beheerder van de woning. De eigenaar heeft de kosten voor onderhoud van de woning. Huren is makkelijk als je snel ergens anders wilt wonen: opzeggen en verhuizen, klaar!

 

Huurprijzen kunnen enorm uiteen lopen: van heel goedkoop tot heel duur. De huurprijs hangt van heel veel dingen af. Vanaf ongeveer 711,- per maand praten we over vrije sector woning, daaronder heet het sociale sector. En natuurlijk, als je de huur niet meer betaalt dan neemt de eigenaar zijn woning weer terug en jij staat op straat.

kopen of huren
kopen of huren

 
 

Als je koopt dan mag jij je huiseigenaar noemen. Dat is best een bezit waar je trots op mag zijn. Je neemt een hele berg verantwoording op je. Alles om, in en aan het huis moet je zelf onderhouden en/of de kosten daarvoor betalen. In de meeste gevallen gaan huiseigenaren naar de bank voor een financiering: de hypotheek. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een huis uit eigen geldvoorraad in één keer te betalen nietwaar?

Er zijn vele soorten hypotheken in gebruik. Vroeger waren er hypotheken met allerlei financiële constructies. Voorbeelden zijn: beleggings-, en spaarhypotheken, aflossingsvrije hypotheken etc. Alle nieuwe hypotheken zijn op basis van annuïteit en lineair. Nieuwe hypotheken bestaan uit aflossing en rente. Met aflossing bedoelen we een stukje betaling om het totale geleende bedrag te verminderen. Rente betalen we over het bedrag dat we geleend hebben.

kopenofhuren-keuze
kopenofhuren-keuze

Er is een groot verschil tussen een privé lening en een hypotheek. Bij een hypotheek geef je namelijk in de hypotheekakte het huis zelf als garantstelling voor het bedrag dat je leent. Omdat daarmee het risico vermindert dat het geld verdwijnt, kan de rente ook lager zijn als bij een persoonlijke lening.

 

Heel fijn dat de rente lager zijn kan. Maar wat als je de hypotheek (even) niet meer kunt betalen? Dan blijkt dat jij als huis eigenaar heel wat minder eigenaar bent dan gedacht. Jouw “eigen” huis is namelijk het onderpand van de hypotheek; de bank zal je huis zichzelf toe-eigenen en bijvoorbeeld op een veiling verkopen. Dat gaat snel maar normaal zal het huis op die manier slechts 50 tot 60% van de huidige verkoopwaarde opbrengen. Als je huis dan ook nog minder waard was dan de hypotheek (onder water staan) dan is de restschuld enorm hoog. Hoogstwaarschijnlijk wordt je failliet verklaard met alle gevolgen van dien.

En jij….. jij staat op straat! En je hebt alles moeten achterlaten. Behalve dat jij op straat staat en op zoek moet gaan naar een andere woonruimte ben je voor jaren geregistreerd bij de BKR in Tiel als wanbetaler. Niet alleen een registratie, maar ook een stigmatisering.

Zit jij in financiële nood en wil jij jezelf deze ellende besparen? Neem dan tijdig contact op met Hulplijn Vastgoed. We zullen er alles aan doen om een executieverkoop te voorkomen.

Laat Hulplijn Vastgoed je helpen met het voorkomen van executieverkoop

Klik hier voor een afspraak!Bespreek uw mogelijkheden

met één van onze experts in een gratis eerste consult

Wij staan klaar om u te helpen met uw huis probleem.

 

Wilt u vaker een blog lezen van hulplijn vastgoed? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

 

Geef een reactie