De zin en onzin van een rookmelder

DE ZIN EN ONZIN VAN ROOKMELDERS

Vorige week heeft de brandweer gemeld dat het voor alle woningen in Nederland verplicht moet worden om een rookmelder te hebben.

Wanneer de overheid dit als verplichting oplegt, zal het aantal doden door brand sterk dalen. Nederland loopt wat dat betreft achter op Groot Brittanië; daar is het vanaf 1992 verplicht om rookmelders in huis te hebben. Het aantal mensen dat door brand was gestorven is nadien met 40% afgenomen.

[smartslider2 slider=”19″]

Dé reden om rookmelders in je huis te hebben is het vergroten van je veiligheid en die van je gezinsleden. Vooral tijdens je slaap zul je nooit direct rook opmerken; net als jij bevindt je reukvermogen zich ook duidelijk in diepe slaap. Door het vrijkomen van koolmonoxide verdwijnt sowieso ook je alertheid. Er is dan sprake van een dubbele handicap waardoor je ’s nachts een brand vaak veel te laat zult opmerken. Wanneer je rookmelders hebt neergehangen en de batterij goed werkt, hoef je niet bang te zijn dat het signaal te laat doorkomt. Sterker nog…. Het ding begint vaak bij het minste en geringste al zo hard te piepen, dat je automatisch heel snel met je handen je oren zult bedekken. Het hoge piepgeluid gaat je namelijk door merg en been. Het voordeel hiervan is dat wanneer je met oordopjes in slaapt, nog steeds gewekt zult worden door de rookmelder.

Er kleeft echter ook een heel groot nadeel aan het hebben van een goed werkende rookmelder. Is het je ooit overkomen dat je tijdens het koken iets hebt laten aanbranden? In dat geval weet je meteen wat het nadeel van zo’n rookmelder is. Want ook al is er geen sprake van brand, maar wel van rookontwikkeling en/of stoom, de rookmelder zal dan ook z’n werk doen. Net voor het moment dat je de pan met aangebrande piepers buiten wilt zetten, begint dat ding enorm te loeien. Even brengt het je uit balans…. Zet je eerst die pan weg met de stinkende aardappelen of druk je eerst de rookmelder uit? En hoezo even snel de rookmelder uitdrukken? Weet je hoe lastig dat is als die tegen het plafond is bevestigd, of tegen de onderkant van de trap, maar dan wel helemaal bovenin?

Wanneer de rookmelder ook van zich laat horen is wanneer de batterij vervangen moet worden. Eerst hoor je nog piepen met behoorlijke tussenpozen, zodat je je afvraagt waar dat hinderlijke geluid nu eigenlijk vandaan komt. Daarna worden de tussenpozen steeds korter tot het moment dat het aaneensluitend continue aan het loeien is. De kinderen raken in paniek door het harde geluid en ook bij jou doet het pijn aan je oren. Alle actie op dat moment is erop gericht om zo snel mogelijk het rookalarm uit te schakelen. Je kat verdwijnt onder het dressoir met z’n pootjes bedekt hij zijn koppetje en je hond begint vrolijk mee te loeien.

Hoe voorkom je nu dat de rookmelder je onnodig de stuipen op het lijf jaagt?

  • Maak van het vervangen van de batterij een vast ritueel De batterij vervang je 2x per jaar in de zomer- en wintertijd. Als je dit gelijktijdig doet met het verzetten van de klok, hoef je het nooit meer te vergeten.
  • Zorg dat je tijdens het koken en ook het douchen (stoom!) voldoende ventileert en een goede afzuiging hebt. Let vervolgens op de luchtstroom die er in je huis is.
  • Wat gebeurt er als je de kaarsen in de kamer uitblaast of wanneer je wierookje brandt?
  • Het is goed om rookmelders hoog neer te hangen, maar weet dan dat dat het uitschakelen van de rookmelders lastig is. Tenzij je zelf misschien twee meter langt bent. De rookmelder moet je dus makkelijk kunnen bereiken.

Wat ook een optie is om de batterij er helemaal uit te halen. Dit komt echter de veiligheid niet ten goede, dat lijkt me duidelijk. De technische ontwikkelingen gaan snel. Er zijn al rookmelders die draadloos met elkaar verbinden; als er één afgaat dan gaan ze allemaal af. Handig als de rookmelder in de garage afgaat maar niemand kan dat horen in huis… En wat dacht u van kool-mono-oxide melders? Kool mono oxide ontstaat bijvoorbeeld bij onvolledige verbranding; is geurloos en absoluut verstikkend en dus dodelijk… Het zal niet lang meer duren eer het daadwerkelijke signaal door je smartphone wordt uitgezonden.  

Rookmelders, koolmonoxide melders, hittemelders etc. zijn te koop voor een paar tientjes bij alle bouwmarkten en zijn reuze simpel te monteren. Wilt u dieper op de materie induiken en weten waar de brandweer zich precies op baseert? Leest u dan het Rapport van Brandweer Nederland (bron: nu.nl)

 

Wilt u vaker een blog lezen van hulplijn vastgoed? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Geef een reactie