Help: ik tocht het huis uit!

Ken jij iemand die in een heel tochtig huis woont?

Wist je dat je met een paar tientjes al behoorlijk veel tocht kunt weren?

 

Herken je dit…?. Die leuke jaren ’60 woning die je van de zomer voor weinig kon aanschaffen, blijkt nu toch wel heel erg koud te zijn.
Het leek zo romantisch met nog een gashaard in de woonkamer. De slaapkamers boven zou je wel warm krijgen met een elektrisch kacheltje. Een grondige isolatie wilde je liever nog even uitstellen. Dat zou je namelijk heel wat kosten: dubbel glas, extra isolatie in de spouwmuren en onder het dak.

Of je woont in een particulier huurwoning waaraan nog nooit groot onderhoud is gepleegd. Enkel glas zorgt voor een enorme kou. Daarbij vind je overal kieren en onder de zoldering kun je op bepaalde plekken gewoon de lucht zien, hoezo isolatie?

[smartslider2 slider=”48″]
 

Er bestaan ruwweg twee soorten tocht: echte tocht doordat er een open verbinding is met buiten (bijvoorbeeld kieren) en de zogenaamde kou-val van oppervlakten die koud zijn (bijvoorbeeld enkel glas). Wil je wat doen aan tocht, dicht dan alle kieren en andere open verbindingen naar buiten. Om tochtgevoel door kou val te verminderen gebruik dan bijvoorbeeld zware afsluitende gordijnen voor enkel glas.

 

Hieronder een paar tips hoe je met relatief weinig geld de wind uit je huis weert:

  • Ramen en deuren:
    Gebruik tochtstrips bij ramen en deuren, denk hierbij ook aan je brievenbus. Voor de brievenbus bestaat er een speciale tochtstrip met een borstel daaraan vast. Ook aan de onderkant van de binnendeuren kun je een strip met borstel bevestigen.
    Wanneer het een hele smalle kier betreft, volstaat vaak zelfklevend tochtband. Vaak is tochtband een soort elastisch schuim. Tocht strips zijn van aluminium of plastic met een rubberen strip of borstel; ze zijn makkelijk te verwerken en bij de regulier bouwmarkten te koop. Kieren tussen kozijn en muur kun je het beste dichten met een overschilderbare kit, bijvoorbeeld acrylaatkit.

  • Daken:
    Heb je gaten en kieren in je dak? Dicht deze dan met purschuim. Dit schuim is in spuitbussen te koop. Purschuim is een afkorting van polyurethaanschuim en staat bekend als een zeer goed isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Er zijn ook platen pur schuim te koop van bijvoorbeeld het merk Dupanel. Aan beide zijde heeft het een aluminium laagje voor warmte reflectie. Uiteraard kun je ook gebruikmaken van steen-, of glaswol. Meest goedkoop is een simpel stuk plastic, opgespannen over de balken. Pas wel op bij al deze methoden dat eventueel indringend water weg kan, verdampen kan; zo voorkom je houtrot.
  • Dikke gordijnen:
    Hang voor de deuren een dik gordijn en doe dit ook met de trapopeningen.
  • Tocht slang:
    Leg zo’n gezellig tochtbeest in de vensterbank tegen de ramen aan. Deze kun je gewoon kopen, maar de creatief ingestelde mens maakt deze natuurlijk gewoon zelf 🙂

  • Dekentje en dik vest:
    Gebruik extra dekentjes op de bank en draag een dik vest of wintertrui voor een extra behaaglijk gevoel.

    Bron Tocht slang: http://wonen.blog.nl
    Bron Snuggie 2.0: http://digga-takingoverthenet.blogspot.nl

[smartslider2 slider=”49″]
 

  • Dik kleed:
    Veel warmte vloeit ook weg door de vloer: zorg voor een dik kleed.
  • Luchtverwarming versus infra rood verwarming:
    Als er veel tocht is door kieren en de warmte kan makkelijk naar buiten toe wegvloeien, dan heeft luchtverwarming niet veel zin. Een warmtestraler zoals een vlakke radiator maar beter nog een badkamer verwarmspiraal, geven warmte door directe instraling met infrarood. Heel behaaglijk, dat wisten de Romeinen in het jaar 0 al!

 

We wensen je een warm en behaaglijk najaar!

Heb jij nog andere handige ideeën?
Deel ze hieronder met ons.

Laat Hulplijn Vastgoed je helpen met geld besparen op je stookkosten!

Klik hier voor een afspraak!Bespreek uw mogelijkheden

met één van onze experts in een gratis eerste consult

Wij staan klaar om u te helpen met uw huis probleem.

 

Wilt u vaker een blog lezen van hulplijn vastgoed? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

 

Geef een reactie