SMOORVERLIEFD: droomhuis of realiteit?

Heb je wel eens meegemaakt dat je op slag verliefd bent, als donderslag bij heldere hemel?

En herken je dit…. dat er een enorme aantrekkingskracht is, waarbij je nog maar één ding wilt: de verbinding aangaan?


 

Mensen gaan hun hele leven lang diverse relaties en verbindingen aan, en niet alleen met andere mensen of dieren trouwens.

Het klinkt misschien een beetje raar, maar heb je er ooit bij stil gestaan dat je ook een relatie met je huis hebt? Het lijkt zo vanzelfsprekend: je woont ergens en dat is het dan.

Maar wat heeft je er ooit toe gebracht om te kiezen voor juist deze woning? Of heb jij nooit bewust deze keuze gemaakt, en waren het de omstandigheden?

 

Soms komt het voor dat je echt smoorverliefd bent op een huis. En dan blijkt dat “jouw” huis net te koop staat of in de verhuur. Dat kan geen toeval zijn, toch? Wat doe je dan; laat jij je helemaal leiden door je gevoel of geef je je ratio ook de ruimte? Hoe verstandig is het om juist voor dat ene huis te gaan en je huidige woning te verlaten?

[smartslider2 slider=”54″]
 
 

De beste keuzes zijn over het algemeen de keuzes waarbij het gevoel (hart) en het denken (ratio) op één lijn liggen. Over je gevoel van aantrekking tot een woning kunnen wij natuurlijk niet veel zeggen; dat is helemaal jouw domein. Wel hebben we een lijst voor je gemaakt die je kan helpen om rationeel ook zaken op een rijtje te krijgen:

Kopen of toch maar niet?

  • Prijs:

    Hoe hoog is de vraagprijs en zou je deze kunnen opbrengen? Of als het om huur gaat, kun je de hoogte van de huur iedere maand betalen? Hoe verhoudt zich dat met wat je nu betaalt voor je huidige woning?
  • Extra kosten:

    Vooral bij appartementen betaal je vaak nog extra servicekosten en eventueel een maandelijkse bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren (Vve). Deze kosten maken geen deel uit van de vraagprijs. Maar ze verhogen wel je maandelijkse vaste lasten; iets om rekening mee te houden!
  • Mate van onderhoud:

    Hoe onderhoudsvrij is de woning op korte of wat langere termijn? Wanneer de woning nog afgelopen jaar helemaal in de verf is gezet, heb je daar voorlopig geen omkijken naar. Wanneer het huis kunststof kozijnen heeft, is de woning zelfs onderhoudsarm, ook op de wat langere termijn. Maar bij achterstallig onderhoud, moet je rekening houden met extra kosten. Neem deze mee in je financiële plaatje.
  • Buurt:

    Hoe ziet de buurt er uit? Zou jij je daar thuis gaan voelen? Kijk ook eens naar de voorzieningen in de buurt. Als je kinderen hebt, wil je ook weten of binnen een redelijke straal aan kilometers scholen te vinden zijn, en eventueel ook sportclubs, speeltuin, een buurthuis enzovoorts. En wat dacht je van winkels in de buurt? Of maakt het je niet uit om iedere week je boodschappen in een dorp verderop te doen, waar wel een supermarkt is?
  • Gemeentelijke plannen:

    Kies jij juist voor dat prachtige idyllische droomhuis met vrij uitzicht op de weilanden? Check voor de zekerheid of de gemeente op termijn nog plannen heeft met die weilanden. Je zult niet de eerste zijn die van een koude kermis thuiskomt, omdat het eerst zo vrije uitzicht binnen een paar jaar heeft plaats gemaakt voor uitzicht op een uit de grond gestampte nieuwbouwwijk of een luidruchtige rondweg vlak achter je tuin…
  • Bereikbaarheid:

    Is er openbaar vervoer zoals een trein- of busstation in de buurt? En hoe is de ligging ten opzichte van je werk en de school voor de kinderen?
    Zijn er voldoende openbare parkeerplaatsen? Om dit te onderzoeken kun je het beste
    ’s avonds na 19 uur gaan kijken; dan zijn de meeste mensen weer thuis van hun werk. Pas dan krijg je een goed inzicht in hoeverre er voor je huis of in de buurt voldoende parkeerplaatsen zijn. Niet alleen voor je eigen auto, maar ook wanneer je visite krijgt, is dat handig om te weten.

Blijkt aan de hand van deze punten dat het toch niet zo verstandig is om naar je droomhuis te verhuizen? Onderzoek dan eens waar jouw verliefde gevoel vandaan komt. Het kan zijn dat je iets ziet aan deze woning wat je bij je eigen woning mist. Soms kun je met relatief kleine aanpassingen van je woning en/of tuin toch je woongenot weer vergroten en is ineens de ‘noodzaak’ om te verhuizen weggenomen.

Heb je zelf ervaring met het kiezen voor een droomhuis en afwegingen die daarbij speelden?
Wij stellen het op prijs als je je ervaringen hieronder met ons deelt; wellicht kunnen we dan ons lijstje nog uitbreiden.

Heb je de hulplijst gelezen maar heb je geen idee waar je de informatie zou kunnen vinden, laat het ons weten, we helpen je graag verder!

Laat Hulplijn Vastgoed je helpen met het nemen van de juiste keuzes….

Klik hier voor een afspraak!Bespreek uw mogelijkheden

met één van onze experts in een gratis eerste consult

Wij staan klaar om u te helpen met uw huis probleem.

 

Wilt u vaker een blog lezen van hulplijn vastgoed? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

 

Geef een reactie